Het volgende xocolatl recept zou in 1528 door Hernan Cortez zijn geschreven:
500 gram cacaobonen
100 gram hazelnoten
300 gram ongeraffineerde suiker (Ik zou in de tegenwoordige tijd palmsuiker aanraden i.v.m. de lagere glycemische index of stevia)
1 gram kaneel (Waarschijnlijk Canella winterana)
1 vanillestokje
1/2 gram kruidnagel
1 handvol gedroogde Tagetes lucida (“Mexican tarragon”) blaadjes
1 Chilipeper (Optioneel)
Muskus, amber en oranjebloesemwater (Geen hoeveelheden beschreven, dus naar believen of naar smaak)
De bereiding is als volgt: Rooster de cacaobonen en de hazelnoten, voeg halverwege de kruiden toe, wanneer aromatisch van geur is het roosteren klaar. Laat afkoelen en stamp daarna alles fijn en maak er xocolatl van door 3 eetlepels per kop met kokend water op te lossen en droog de rest van het xocolatl mengsel voor later gebruik.
1 thought on “Xocolatl, de eeuwenoude genezende cacaodrank van de Azteken”
Comments are closed.