Ingredienten:
250 gram gele spliterwten
1 rode ui, in kleinere stukjes gesneden
1 á 2 teentje knoflook, fijn geraspt
1 theelepel zout, meer naar smaak indien nodig
1 á 2 blaadjes laurier
1/2 citroensap
1 theelepel gedroogde maar liever verse (citroen)tijm
Witte peper naar smaak
50 gram pijnboompitten
Koudgeperste olijfolie naar smaak
Bereiding:
Meng de geraspte knoflook met 2 el citroensap in een kleine kom en zet apart. Hierdoor krijgt de knoflook een zachtere smaak.
Voeg de spliterwten, de gesnipperde ui, het zout en de laurier in ’n pan samen met koud water.
De hoeveelheid water is 2,5cm water boven de spliterwten
Zet de pan op ’n middelhoog vuur totdat het kookt en zet het daarna op ’n laag vuur voor ongeveer 45 a 60 minuten totdat de spliterwten de consistentie van bijna ’n puree hebben.
Verwijder de laurier, kruid met ’n snufje witte peper en het citroensap met de gepureerde knoflook en 1 a 2 eetlepeltjes olijfolie. Pureer het geheel daarna met ’n staafmixer en laat het afkoelen.
Rooster voor het serveren de pijnboompitten in ’n droge pan voeg ze daarna over de spliterwten dip en garneer nog wat af met wat koudepersing olijfolie en indien gewenst nog wat verse thijmblaadjes.
Dit is ’n lekkere dip met stukjes vers brood zoals bijvoorbeeld vers geroosterde pita in kleinere stukjes gesneden.
1 thought on “Griekse “hummus” (φάβα) van gele spliterwten en geroosterde pijnboompitten”
Comments are closed.