Salmorejo lijkt wat op gazpacho, maar heeft andere ingredienten en word bereid met meer brood.
Ingredienten:
1 kilo zeer rijpe trostomaten
250 gram (oud) stokbrood
1 klein teentje knoflook
300ml water
Zout, peper en eerste persing olijfolie naar smaak.
Bereiding:
Verwijder de schil van de tomaten
Haal het groene pitje uit de tomaten.
Voeg de ingredienten toe in ’n blender en pureer alles glas, doe het daarna in de koelkast en serveer het als voorgerecht in de zomer.
’n vegetarische variant is met gekookt ei en gerehydrateerde zongedroogde tomaten in stripjes gesneden en/of gegrilde rode paprika strips
’n veganistische variant is met vegan ei of ’n paar kikkerewten en gerehydrateerde zongedroogde tomaten in stripjes gesneden en/of gegrilde rode paprika strips
Tip: In plaats van het geraspte eidooier en eiwit van ’n gekookt eitje kan je ook ’n gevuld eitje boven op de salmorejo leggen, samen met ’n stukje geroosterd knoflookbrood.