Ingrediënten:
5 grote rijpe tomaten
2 kopjes fijne bulgur
2 middelgrote uien
5 teentjes knoflook
2 sneetjes oud brood
1 kop walnoothelften
1/2 kopje olijfolie
1/2 kopje granaatappelconcentraat
1/4 kop Turkse isot biberchili flakes
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel rode peperpasta
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel zout
Fijngehakte verse peterselie, ter garnering
Fijngehakte groene ui, voor garnering
Romaanse slablaadjes, om in te serveren
Citroenpartjes, om te besprenkelen
Bereiding:
Was de tomaten en schil ze met een klein, scherp mes. Doe de gepelde tomaten in een keukenmachine of blender en pureer ze, of rasp ze fijn met een handrasp.
Spoel de bulgur een paar minuten onder koud water in een zeef. Giet het af en doe het samen met de tomatenpuree in een grote mengkom. Meng alles goed, dek de kom af en zet hem ongeveer 1 uur opzij tot de bulgur zacht is.
Pel de uien en knoflook, snijd ze grof en doe ze samen met het brood en de walnoothelften in de keukenmachine. Verpulver op hoge snelheid tot je een fijn poeder hebt.
Voeg dit mengsel toe aan de tomaat en bulgur, samen met het granaatappelconcentraat, isot biber, tomatenpuree, rode peperpasta, komijn en zout. Draag rubberen handschoenen en kneed het mengsel totdat alle ingrediënten goed zijn gecombineerd.
Verdeel het mengsel in porties die klein genoeg zijn om in de keukenmachine te passen. Verwerk elke portie op gemiddelde snelheid tot een gladde massa. Combineer alle verwerkte porties samen in een grote kom en blijf kneden tot het een gladde consistentie heeft.
Doe het in een kom en dek af met een luchtdichte afsluiting; zet minimaal 5 uur of een nacht opzij.
Breek de volgende ochtend hapklare stukjes van het mengsel af en vorm ze in kleine patties. Schik ze op een serveerschaal met peterselie, groene ui, blaadjes Romeinse sla en stukjes verse citroen om uit te knijpen.
Vul ’n stuk romaanse sla met ’n stukje van het bulghur en walnoten mengself, voeg de verse kruiden toe en voeg er naar smaak nog wat citroensap over, rol het op en het is klaar om op te eten.