Thaise scherpzure groentencurry

Ingredienten voor de zelfmaak currypasta:

1 duimkoot verse geelwortel, geschild, of indien niet voorhanden dan 1 eetlepeltje geelwortelpoeder, maar vers heeft wat de smaak betreft altijd de voorkeur.

1 kleine rode spaanse peper.

1 a 2 rode birdseye (rawit) chilipepers.

2 sjalotten, grof fijngehakt.

2 verse teentjes knoflook.

2 eetlepels tamarinde pasta.

1/4 theelepeltje zout.

Doe alles in ’n vijzel met stamper en stamp en roer alles tot ’n fijne pasta. (Of blend alles fijn in ’n (hand)blender.))

Bereiding:

Voeg ’n grote eetlepel kokosolie toe aan ’n wok of grote pan, bak de currypasta lichtjes aan op ’n middelhoog vuurtje, ongeveer ’n minuutje.

Voeg daarna 500ml groentenbouillon toe en los de aangebakken currypasta al roerend daar in op.

Voeg daarna ’n combinatie van de volgende groenten toe:

1 grote ui in halve ringen.

1 rode en/of groene paprika in ringen.

+- 100 gram kouseband of haricots verts of sperziebonen.

+- 125 gram witte kool, grof fijngehakt of verse roerbakgroentenmix van eigen keuze.

+- 100 gram Thaise mini aubergines of dunne chinese aubergines, in schijven of repen.

Optioneel:

+-100 gram geschilde pompoen in blokjes gesneden.

En/of 100 gram winterwortel in dunne reepjes gesneden.

En/of +- 100 gram ananas stukjes.

En/of +- 100 gram mini maiskolfjes.

En/of +- 100 gram shanghai paksoi, grof gesneden.

En/of +- 100 gram broccoliroosjes en/of bloemkoolroosjes.

En/of +- 100 gram verse bladspinazie.

En/of +- 50 gram verse of gerehydrateerde gedroogde shiitake paddestoelen in kwarten.

En/of +- 100 gram verse champignons in schijfjes.

Kook de groenten beetgaar tot gaar op ’n middellaag vuur.

Voeg naar smaak nog 2 a 3 eetlepeltjes lichte sojasaus toe.

Bind de curry eventueel nog met enkele theelepeltjes maizena opgelost in ’n beetje water.

Serveer over basmati of pandan rijst.

Garneer met verse gehakte bladkoriander naar smaak en serveer er ’n partje limoen bij voor nog extra op smaak mee te kunnen brengen met het sap.

Extra tip: Gefrituurde Birmese kikkererwtentofu past er waarschijnlijk ook heel goed bij.

Deel dit recept ✿

Schakel dus a.j.b. de adblocker uit voor de website