Ingredienten:
3 eetlepels boter of 3 eetlepels olijfolie
1 sjalot, gehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
1 koolraap, geschild en in blokjes gesneden
1 theelepel grove versgemalen zwarte peper, of naar smaak
1 theelepel gedroogde salie
4-6 kopjes groentebouillon
1/2 kopje melk of water, indien nodig
Parmezaanse kaas, naar smaak, ter ter individuele garnering aan tafel
Eventueel extra gemalen zwarte peper aan tafel
Bereiding:
Smelt de boter in een grote pan. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak een paar minuten tot ze zacht zijn. Roer de in blokjes gesneden koolraap erdoor, samen met de salie en grove zwarte peper. Bak nog een paar minuten en voeg genoeg bouillon toe om de groenten te bedekken. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten sudderen tot de koolraap zacht is. Pureer met een staafmixer. Als de soep te dik is, voeg dan wat melk of water toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Serveer in diepe borden of kommen met geraspte verse parmezaanse kaas er overheen.
Achtergrond informatie over de koolraap:
Koolraap (Brassica napobrassica) is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Een koolraap is de wortel van deze plant. Het jonge blad wordt ‘snijmoes’ of ‘snijkool’ genoemd en wordt eveneens gegeten. Koolraap werd vroeger in het Friese kleigebied, de Bommelerwaard, Gelderland, Noord-Limburg en Noord-Brabant verbouwd voor zowel veevoer als voor menselijke consumptie. Tegenwoordig wordt het in Nederland weinig meer gegeten en is het een van de zogenoemde vergeten groenten.
Koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool (Brassica oleracea) en knolraap (Brassica rapa) (ook meiraap of meiknolletje genoemd) en wordt vaak met de laatste verward. Dit komt niet alleen doordat de koolraap vaak knolraap genoémd wordt (ook Van Dale erkent dit woordgebruik) maar ook doordat sommige rassen knol- of meiraap erg op koolraap lijken. Om de verwarring nog groter te maken worden beide soorten ook wel kortweg raap genoemd.